Cara Naikkan Selera Makan Anak Yang Picky Eater

Monday, March 06, 2017
Siapa kat sini ada masalah anak picky eater? Kita geng! Memang rasa stress sangat bila anak taknak makan. Dan bertambah stress bila pergi checkup di klinik, bmi masuk garis kuning dan paling teruk merah! Confirm kena marah dengan nurse. Pastu kena jumpa doktor atau Pegawai Zat Makanan untuk dapatkan sesi kaunseling. Lepas tu, menambah lagi stress bila ada pula orang sekeliling yang asyik komplen anak kita kurus. Kali ni aina nak kongsikan sedikit tips macam mana cara nak tingkatkan selera makan anak yang picky eater ni.

Cara Naikkan Selera Makan Anak Yang Picky Eater


Bila anak tak nak makan, mak-mak mesti rasa risau sangat dan pelik "anak aku ni tak lapar ke?". Dan yang paling membimbangkan, anak-anak perlukan zat yang mencukupi untuk tumbesaran badan yang sihat. Jika badan tidak cukup zat, anak kita akan mudah jatuh sakit, tumbesaran terbantut dan macam-macam lagi masalah. Jadi sebagai ibu, menjadi tanggungjawab kita untuk menyediakan pelbagai menu sihat untuk hidangan sekeluarga.

BAGAIMANA NAK ATASI MASALH PICKY EATER?

1) Sediakan pelbagai menu makanan setiap kali waktu makan.

Kadang-kadang bila kita sediakan menu yang sama, anak cepat rasa bosan. Jadi perkenalkan macam-macam makanan untuk setiap kali waktu makan. Kalau pagi dah makan nasi goreng, tengahari makan nasi lauk ayam dan sayur pula, petang berikan buahan, malam masak sphagetti carbonara pula. Dan yang penting dalam setiap hidangan ada macam-macam warna dan juga seimbang.

2) Belikan piggan yang menarik untuk anak kita.

Sekarang banyak pinggan yang comel-comel dan warna yang dapat menarik perhatian anak kita. Bila ada pinggan khas untuk anak kita, akan buat anak kita lebih semangat untuk makan. Belikan juga sudu dan garfu yang comel-comel.
Cara Naikkan Selera Makan Anak Yang Picky Eater

3) Jangan berikan terlalu banyak pilihan setiap kali waktu makan.

Sebagai contoh anda berkata "Adik nak makan apa?". Anak anda mungkin akan jawab makanan yang dia nak sahaja. Dan makanan kesukaan anak anda mungkin tidak cukup zat yang diperlukan. Apa yang perlu kita lakukan, tegas dengan anak dengan bagi tahu "Ok, ini menu untuk makan malam kita. Jom makan sama-sama".

4) Sesekali libatkan anak anda dalam proses penyediaan makanan.

Tips ni antara yang paling berjaya bila kita amalkan. Contohnya masa aina buat dimsum, aina suruh ammar tolong gulung kulit dimsum. Biar la tak cantik, janji kita libatkan dia sekali. Dan lepas dah siap, ammar la orang paling excited nak makan dimsum yang kami buat sama-sama. Banyak pula tu dia makan! 

5) Jadilah ibu yang kreatif.

Sekarang dah banyak dah bekas bento yang boleh kita beli. Tinggal nak tekap je dan jadikan dalam bentuk-bentuk yang comel macam arnab, beruang dan sebagainya. Bila nampak makanan yang comel-comel ni, mudah nak tarik anak kita makan sekali.

Cara Naikkan Selera Makan Anak Yang Picky Eater

6) Berikan penerangan tentang khasiat makanan yang anak kita makan

Yang ni juga penting. Aina selalu terangkan pada ammar setiap makanan yang dia makan. Macam contoh dulu dia tak suka broccoli. Jadi aina buat penerangan pada ammar "broccoli ada banyak kalsium dan kalsium akan buat ammar bertambah tinggi. Nanti boleh tinggi macam abah". Atau "sayur ni ada bcomplex. Boleh bagi tenaga dekat ammar. Nanti boleh kuat macam iron man!'. Biar la penerangan spesifik pun. Lama-lama dia akan mula faham semua fakta yang kita bagi. And guess what? Ammar sekarang mudah dah nak bagi makan sayur.

7) Berikan vitamin atau supplement untuk naikkan selera makan.

Makanan sekarang dah tak macam dulu. Makanan sekarang kandungan nutrisi kurang berbanding makanan dulu. Jadi, topup leperluan nutrisi anak anda dengan berikan supplement tambahan. Bila badan anak kita cukup segala keperluan nutrisi, secara automatik, selera makan anak akan meningkat.

Jom tengok pengalaman macam mana Puan Sylvia atasi masalah anak beliau yang susah makan dan akibatnya asyik sakit je di taska.


Anak Kurus Kering & Selalu Sakit Di Taska, Apa Nak BUAT? from iReach HD on Vimeo.

Aina harap post kali ni sedikit sebanyak dapat membantu ibu bapa yang ada masalah anak yang picky eater. Memang stress bila anak susah nak makan. Aina sangat memahami. Tahap stress aina sampai kena gastrik tau! Tapi alhamdulillah, sekarang ammar senang sangat nak makan. Malah, makan lebih banyak tau daripada aina! Kalau nasi minyak sebungkus beli kat gerai tu, memang untuk dia sorang jela. Takde harapan nak share dengan dia. Dan alhamdulillah juga, dia mudah untuk makan sayur.

Jadi kalau ada ibu bapa yang tercari-cari supplement unutk naikkan selera makan anak, boleh pm aina. InsyaAllah, memang sangat-sangat membantu. Yang penting, ia dapat membatu tingkatkan tahap kesihatan anak kita. Jadi takde la selalu sakit bila hantar ke taska kan?

 
FB : Aina Amin
No ID: 1092280
FB Fanpage: Jom Sihat dan Cantik
Tel No: 013-9695362

Email: aina061@gmail.com
COD area: Indera Sempurna, Taman Selamat, Tanjung Api, Kampung Selamat, Tanjung Lumpur, Taman Gelora, Balok, UIA, Inderapura, HTAA dan sekitar Kuantan, Pahang.

Penghantaran ke seluruh negara melalui pos. 

Anda berminat menjadi pengedar Shaklee?

Dengan kualiti produk yang terjamin dan keberkesanannya terbukti selamat dan berkesan melalui landmark study, saya memerlukan pengedar di seluruh Malaysia.

Hubungi Aina 013-9695362 jika berminat untuk menjana income sehingga 5-6 angka bersama Shaklee. Kehadiran anda amat dalu-alukan.

4 comments:

  1. Thanks sharing...!!!

    Perlukan jugak ni. sy share dkt page sy na. Terima kasih. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, semoga dapat bantu para ibu bapa yg ada masalah sama macam saya dulu. Terima kasih sudi baca.

      Delete
  2. Great info.. Kena banyak bersabar dan ikhtiar bila anak picky eater.. Boleh guna tips ini.

    Thanks for sharing aina 😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul.. Memang kena baaaannnyyyyaaaakkkkk SABAR bila anak picky eater ni. Kita sebagai parent memang kena be creative and selalu cari jalan penyelesaian. Bukan marah2 anak.

      Delete

Powered by Blogger.