Tips Menurunkan Kolestrol Jahat Dengan Selamat

Bila sebut kolestrol je, semua orang jadi gerun. Dan pasti akan kaitkan dengan penyakit berkaitan dengan serangan jantung, darah tinggi dan strok. Tapi tahukah kolestrol terbahagi kepada 2 jenis. Kolestrol baik (high density lipoprotein, HDL) dan kolestrol jahat (low density lipoprotein, LDL). Seperti namanya, yang memberi masalah kepada kesihatan kita adalah kolestrol jahat atau dikenali sebagai LDL.


Tips Menurunkan Kolestrol Jahat Dengan Selamat

Kolestrol boleh dihasilkan dalam badan dan juga didapati daripada diet harian. Dan kolestrol ni ada fungsinya dalam badan tau. Bukan penyebab penyakit je.

4 Fungsi Utama Kolestrol


1) Menyumbang kepada struktur dinding sel

2) Membentuk asid hempedu dalam usus.

3) Bantu badan untuk hasilkan vitamin D.

4) Bantu badan dalam hasilkan beberapa jenis hormon.

Punca Tahap Kolestrol Tinggi Dalam Darah

Bila kolestrol tinggi dalam darah, ia akan meningkatkan risiko penyakit jantung dan juga punca kepada serangan jantung. Mengurangkan tahap lipid darah boleh mengurangkan risiko ini. Pembentukan plak daripada kolestrol di salur darah boleh menyempitkan salur darah. 

Tips Menurunkan Kolestrol Jahat Dengan Selamat

Bila saluran menjadi sempit, tekanan darah akan menjadi lebih tinggi. Tetapi jika salur darah terus disekat, ia boleh menyebabkan serangan jantung atau strok (bergantung kepada lokasi aliran darah tersekat).

Mengurangkan pengambilan lemak dalam diet dapat membantu mengurangkan tahap kolestrol. Antara makanan yang anda perlu pertimbangkan untuk dihadkan ialah:

1) Kolestrol - daripada haiwan, daging dan keju.

2) Lemak tepu - terdapat dalam sesetengah daging, produk tenusu, coklat, makanan yang digoreng dan diproses.

3) Trans lemak - terdapat dalam makanan yang digoreng dan diproses. Makanan segera.

Berat badan berlebihan atau obese juga boleh menyebabkan tahap LDL darah tinggi. Sebab itu pentingnya untuk kita pastikan berat badan tidak berlebihan.

10 Makanan Yang Dapat Bantu Untuk Turunkan Kolestrol 

Satu laporan daripada Harvard Health telah menyenaraikan 8 jenis makanan yang mampu menurunkan paras kolestrol dalam darah. 

1) Oat

2) Barli dan wholegrain

3) Kekacang

4) Terung dan okra.

5) Buahan

6) Soya

7) Ikan yang tinggi omega-3

8) Makanan tinggi serat

Sumber : https://www.health.harvard.edu/heart-health/11-foods-that-lower-cholesterol

Bagaimana Shaklee Dapat Membantu Turunkan Kolestrol

Tips Menurunkan Kolestrol Jahat Dengan Selamat

4 jenis supplement ini sangat membantu dalam mengurangkan paras kolestrol dan dalam masa yang sama untuk pastikan jantung lebih sihat.

1) Phytocol-ST - Phytocol-ST berfungsi untuk menghalang kolestrol daripada diserap dalam usus. Stenol dan stanol mempunyai struktur yang sama seperti kolestrol. Jadi ia akan bersaing dengan kolestrol dan mengakibatkan kolestrol terhalang daripada masuk dalam usus.

2) Omega guard - banyak kajian menunjukkan omega-3 mampu menurunkan paras kolestrol jahat dan meningkatkan paras kolestrol baik. Dan omega guard mempunyai lebih 90% kandungan omega-3.

3) Coq-Health - Coq-health mengandungi CoQ 10 yang dapat memberi tenaga kepada jantung.

4) Vivix - Vivix mengandungi gabungan resveratrol dan 15 jenis polypenol yang dapat bantu menurunkan paras kolestrol jahat. Selain daripada itu, ia juga melindungi jantung daripada pengoksidaan salur darah. Pengoksidaan pembuluh darah ini akan menyebabkan mendapan plak yang menyempitkan salur darah.

Apa Kata Mereka Yang Sudah Amalkan Supplement Shaklee


Tips Menurunkan Kolestrol Jahat Dengan Selamat

Tips Menurunkan Kolestrol Jahat Dengan Selamat

Tips Menurunkan Kolestrol Jahat Dengan Selamat


Sekiranya anda sedang dalam rawatan untuk kawal paras kolestrol, nasihat saya adalah teruskan mengambil ubat yang doktor berikan. Appointment bersama doktor wajib ikut supaya dapat pantau paras kolestrol anda.

Anda boleh juga konsisten ambil vitamin Shaklee untuk membantu menurunkan kolestrol. Tetapi anda perlu ingat, tujuan supplement bukan untuk merawat. Berbeza dengan ubat. Jadi walaupun ambil supplement, wajib juga ambil ubat. 

Untuk beli supplement shaklee ini adalah boleh hubungi aina atau boleh beli secara langsung daripada website shaklee. Setiap pembelian dengan aina akan diajar cara makan yang betul. Selain daripada pengambilan supplement, anda juga disarankan untuk banyakkan exercise dan juga mengamal pemakanan yang seimbang. Dengan cara ini, tahap kolestrol anda boleh turun dengan cepat dengan izin-Nya.

FB : Aina Amin
No ID: 1092280
FB Fanpage: Jom Sihat dan Cantik
Tel No: 013-9695362

Email: aina061@gmail.com
COD area: Indera Sempurna, Taman Selamat, Tanjung Api, Kampung Selamat, Tanjung Lumpur, Taman Gelora, Balok, UIA, Inderapura, HTAA dan sekitar Kuantan, Pahang.

Penghantaran ke seluruh negara melalui pos. 

Anda berminat menjadi pengedar Shaklee?

Dengan kualiti produk yang terjamin dan keberkesanannya terbukti selamat dan berkesan melalui landmark study, saya memerlukan pengedar di seluruh Malaysia.

Hubungi Aina 013-9695362 jika berminat untuk menjana income sehingga 5-6 angka bersama Shaklee. Kehadiran anda amat dialu-alukan.No comments:

Powered by Blogger.