Resveratrol Membantu Untuk Elak Kanser Daripada Berulang

Saturday, February 04, 2017
Kanser adalah antara penyakit yang digeruni oleh kita semua. Bila didiagnos dengan kanser je, pasti rasa macam dunia ni akan berakhir. Mudah rasa putus semangat dan down. Dan paling menakutkan sel kanser bukan membiak sehari dua, terus dapat kanser. Tapi makan tahun! Jadi sepanjang kita rasa sihat ni, tak tahu dah mula ada sel kanser atau tak.

 

Dan bagi wanita, kanser payudara dan kanser serviks antara pembunuh no 1 di dunia. Macam mana cara nak elak daripada dapat kanser ni?

Sudah semestinya kena amalkan pemakanan yang sihat dan amalkan gaya hidup yang aktif. Dan yang paling penting, sentiasa ambil makanan yang tinggi antioksida seperti vitamin c, vitamin e dan vitamin a.

Dan untuk kesan yang terbaik, amalkan makanan tinggi resveratrol seperti anggur, buah beri dan kekacang. Resveratrol terbukti melalui banyak kajian dapat merencatkan sel kanser daripada berkembang. Baca sini untuk tahu lebih lanjut kaitan antara resveratrol dan sel kanser.

Kali ni aina nak share satu kisah bagaimana seorang ibu ikhtiar untuk bantu anak beliau yang telah disahkan hidap kanser Hodgkins Lymphoma yang sudah berada pada tahap 4.

 
.

"Anak kepada Puan D disahkan mengidap kanser Hodgkins Lymphoma stage 4 pada usia 10 tahun. Pada usia 10 tahun anak beliau selalu mengadu sakit belakang. Beliau dan suami menyangkakan kemungkinan jatuh basikal atau jatuh masa bermain.

Bila sakitnya semakin kerap, mereka suami isteri bawa ke klinik dan kadang-kadang ke hospital. Di hospital doktor check ala kadar dan bekalkan Paracetamol sebagai ubat tahan sakit. Biasa la bila makan ubat sakitnya reda. Lepas tu datang balik.

Pada awalnya doktor pun tak dapat detect penyakit anak beliau. Sampai satu masa doktor amik darah untuk buat ujian dan dihantar ke makmal darah.

Doktor mengesahkan anak beliau ada jangkitan kuman dalam darah. Anak beliau terpaksa jalani pmebedahan kecil untuk mengambil sample di bahagian leher sebelah kiri.

Setelah beberapa hari dapat result, anak beliau telah dirujuk ke HKL. Hati seorang ibu hancur bagai dihiris sembilu apabila doktor Teh Kok Hoi memberi tahu anak beliau mengidap penyakit kanser kronik tahap 4 dan terpaksa menjalani rawatan kimoterapi.

Beliau dan suami diberi kaunseling supaya tabah menghadapi kemungkinan yang akan berlaku. Suami beliau tenang mendengarnya sedangkan beliau sudah berbagai-bagai perasaan yang timbul. Takut, cemas dan sedih. Rawatan ini 50-50.

Dari hari itu 20 Julai 2011 bermula episod baru dalam hidup beliau. Anak beliau di masukan wad KK3 di pedriatik HKL.

Anak belaiu telah menjalani rawatan kimoterapi dan perlukan penjagaan yang rapi. Pesakit tidak dibenarkan jumpa orang luar kerana ditakuti jangkitan kuman. Selama 2 tahun mereka suami isteri berulang alik ke HKL. Rawatan kimoterapi mengambil masa selama enam bulan dan masa selebihnya bagi check up susulan.

Setelah tempoh dua tahun anak beliau disahkan sihat dari kanser tersebut namun doktor menasihati agar mereka menjaga pemakanannya kerana ditakuti penyakitnya akan berulang semula.

Yang menyedihkan beliau sekarang kos perubatan semakin meningkat. Hospital kerajaan tidak dapat menyediakan kos rawatan bagi penyakit kanser stage 4. Ramai pesakit pergi ke hospital swasta yang menelan belanja yang agak mahal.

Sepanjang anak sakit, dia akan cepat rasa down dan cepat terasa. Tapi satu yang beliau ingat sampai hari ni. Bila doktor suruh cuti setahun dari belajar untuk menjalani rawatan anak beliau
 kata tak nak jadi orang bodoh sebab takut ketinggalan dalam pelajaran. Dia sangat sedih dengan keadaan dirinya.

Justeru itu beliau berusaha mencari supplement bagi anak beliau
. Dari satu supplement ke satu supplement tetapi semua tidak sesuai. Dan akhirnya beliau temui Vivix Shaklee.

 
Alhamdulillah peraturan Allah itu memang cantik. Apabila anak beliau memasuki sekolah form 1 di SMAN Lenggong , anak beliau ditukarkan ke hospital Ipoh bagi check up seterusnya. Belaiu sentiasa bekalkan Vivix untuk anak beliau. Setelah konsisten ambil Vivix, anak beliau disahkan bebas kanser pada 20. 07.2016. Satu berita yang menggembirakan.

Alhamdulillah lepas habis rawatan anak beliau mampu skor balik pelajaran yg tertinggal. Yang paling menggembirakan beliau Alhamdulillah periksa I'dadi tahun lepas dia dapat mumtaz. 
Sekarang anak beliau bisa menjalani kehidupan seperti remaja lain. Belajar dan bermain. Malah anak beliau turut menyertai aktiviti lasak di sekolahnya."
 
Aina harap kisah ini sedikit sebanyak dapat memberi semangat kepada ibu bapa yang mempunyai anak yang ada masalah yang sama. Sebagai ibu bapa, kita jangan sesekali giveup. Berusaha sehabis baik. Dan minta pertolongan daripada Allah yang paling penting. Kita ikhtiar sebaik mungkin kerana kesembuhan itu semua milik Allah, dia yang Maha Memberi kesihatan yang baik kepada sesiapa sahaja yang Dia inginkan.

Jadi, jangan putus asa. Jika nak cuba ikhtiar dengan vivix, boleh hubungi aina atau directly klik pada buy now dan beli vivix di website shaklee. Aina akan guide cara makan yang betul. Dan yang paling penting, ikut segala nasihat doktor dan pentingnya untuk dapatkan rawatan di hospital. Sebab vivix hanyalah supplement ye bukan ubat walaupun kandungan resveratrol terbukti dapat melawan sel kanser. 😊

 
FB : Aina Amin
FB Fanpage: Jom Sihat dan Cantik
Tel No: 013-9695362

Email: aina061@gmail.com
COD area: Indera Sempurna, Taman Selamat, Tanjung Api, Kampung Selamat, Tanjung Lumpur, Taman Gelora, Balok, UIA, Inderapura, HTAA dan sekitar Kuantan, Pahang.

Penghantaran ke seluruh negara melalui pos.

Disclaimer : Selepas Allah, Doktor paling kita hormat, percaya & wajib taat bulat-bulat. Doa kepada Allah & dapatkan nasihat Doktor. Dan ingat; Vivix ni Vitamin, bukan ubat. Walaupun ia terbukti secara saintifik menyihatkan badan, ia tidak berfungsi untuk merawat, menyembuh atau memulih penyakit kritikal. 

No comments:

Powered by Blogger.