Kebaikan Resveratrol Untuk Kawal Penyakit Kencing Manis

Wednesday, February 01, 2017
Penyakit kencing manis adalah antara penyakit yang sangat common dekat negara kita kan? Cuba tengok dalam family masing-masing. Ada tak yang disahkan kencing manis? Family aina sendiri pun ramai sangat tau! Yang paling dekat ayah dan ayah mentua sendiri. Belum kira makcik-makcik dan pakcik-pakcik lagi. Tu baru family aina, belum campur dengan family korang.

 
Penyakit kencing manis ni ada dua jenis, type 1 dan type 2. Kebiasaannya yang di diagnos adalah jenis 2 kan atau dikenali sebagai diabetes mellitus. Korang tau tak, penyakit kencing manis bukan terjadi dalam sehari dua. Tapi disebabkan gaya hidup yang tidak sihat dan pemakanan yang tidak dijaga daripada kecil smapai la tua adalah antara penyumbang utama kepada kencing manis.

Kita check balik apa yang kita makan pagi tadi. Nasi lemak? Tambah pula dengan kuih-muih. Teh tarik lagi. Tak cukup dengan tu, balik ofis buat pula air nescafe 3 in 1. Tengahari nanti lunch order pula sirap limau. Malam takyah cerita la kan. Setakat tengahari je pun agak2 berapa sudu gula dah kita ambil? 

Bahayanya penyakit kencing manis ni sebab ia ibarat raja segala penyakit. Sebabkan dia saje, boleh memberi kesan kepada seluruh badan. Seperti luka yang lambat baik sehingga menyebabkan kaki kena potong, kegagalan buah pinggang yang menyebabkan kena dialisis, risiko sakit jantung, risiko mata buta dan macam-macam lagi. Jadi jalan terbaik adalah kawal pemakanan kita daripada sekarang. 

Kalau dah disahkan ada kencing manis, cara terbaik adalah kawal juga pemakanan dan ubatan yang doktor bagi jangan lupa ambil. Ingat, bila dha sakit, jangan nak memandai-mandai ye. Ikut cakap doktor. Kalau doktor suruh ambil ubat tu, ambil la. Jangan diperam dalam almari. Kalau ada masalah, selalu discuss dengan doktor. Bukan dengan ahli nujum.

Dan satu lagi cara yang boleh ikhtiar, ambil supplement yang mengandungi resveratrol. Kalau tengok pada kajian-kajian terkini, banyak yang menunjukkan kesan resveratrol yang dapat membantu untuk kawal penyakit kencing manis ni. Sebagai contoh, salah satu kajian terhadap tikus menunjukkan resveratrol mampu menurunkan paras gula dalam darah haiwan yang mempunyai hyperglycemia (tinggi gula). Kesan ini disebabkan oleh resveratrol meningkatkan keupayaan intracellular transport of glucose.

Selain itu, resveratrol juga mampu memberi kesan perlindungan kepada β sel (sel yang bertanggungjawab untuk hasilkan insulin). Dalam satu kajian terhadap sel pankreas (organ bertanggungjawab untuk hasilkan insulin) telah menunjukkan keupayaan resveratrol untuk mengurangkan insulin dalam haiwan yang mempunyai kandungan insulin yang tinggi.

Terbaru, resverateol telah menunjukkan perlindungan tisu pada organ pankreas daripada kerosakan oksidatif. Resveratrol juga mampu meningkatkan keupayaan fungsi insulin untuk menerima glucose. Kebiasaannya dalam penyakit kencing manis, mereka mempunyai masalah kerintangan insulin (insulin resistance) di mana insulin dah tak boleh nak terima glucose. Itu yang menyebabkan paras gula dalam darah tinggi. Tetapi resverateol mampu meningkatkan keupayaan fungsi insulin melalui pelbagai mekanisme seperti mengurangkan sel-sel lemak dalam badan, pertukaran gene expression dan pertukaran sesetengah aktiviti enzim.
 

Kesemua data kajian menyokong fungsi resveratrol dalam mengawal penyakit kencing manis dan juga mengurangkan risiko daripada mendapatnya.

Macam mana nak dapat supplement resveratrol? Haa...dalam shaklee kita ada vivix. Dalam vivix ia mempunyai gabungan resveratrol dan juga 15 jenis polyphenol. Kesan resverateol dalam vivix adalah 10 kali lebih kuasa berbanding pengambilan resveratrol semata-mata. Jadi, bayangkan kebaikan resveratrol tadi. Kalau ambil vivix, ko kali je 10. 
 

Jadi kalau ada ahli keluarga terutama parents yang ada kencing manis, hadiahkan vivix untuk mereka. Aina sendiri hadiahkan vivix pada ayah dan ayah mentua. Alhamdulillah serasi dengan mereka. Badan rasa lebih cergas dna bertenaga. Penting untuk kita kawal kencing manis ni untuk elakkan sebarang komplikasi kepada organ lain. Sebab once buah pinggang rosak sampai kena dialisis setiap minggu, memang tak boleh buat apa la. Cegahlah sebelum ia terjadi.

 
 
 
 
 

Berminat dengan vivix, boleh roger aina atau klik je buy now kat bawah ni. Setiap pembelian akan aina sertakan sekali dengan konsultasi cara makan, tips2 gaya hidup sihat dan segalanya la.

Disclaimer : Selepas Allah, Doktor paling kita hormat, percaya & wajib taat bulat-bulat. Doa kepada Allah & dapatkan nasihat Doktor. Dan ingat; Vivix ni Vitamin, bukan ubat. Walaupun ia terbukti secara saintifik menyihatkan badan, ia tidak berfungsi untuk merawat, menyembuh atau memulih penyakit kritikal. 

 
FB : Aina Amin
FB Fanpage: Jom Sihat dan Cantik
Tel No: 013-9695362

Email: aina061@gmail.com
COD area: Indera Sempurna, Taman Selamat, Tanjung Api, Kampung Selamat, Tanjung Lumpur, Taman Gelora, Balok, UIA, Inderapura, HTAA dan sekitar Kuantan, Pahang.

Penghantaran ke seluruh negara melalui pos.



No comments:

Powered by Blogger.