Cara Terbaik Untuk Mengurangkan Rasa Sakit Slip Disc

Sunday, February 05, 2017
Siapa pernah kena slip disc mesti tau betapa sakit nya. Nak jalan susah. Nak angkat benda berat pun susah. Ada adik ipar aina sendiri pernah terseksa sebabkan slip disc sehinnga terpaksa dibedah. Lepas pembedahan kena selalu pergi physiotherapy. Pada mula sakit tu, jalan pun senget, nak bongkok susah,tidur pun kena baring tegak je.

 
Antara punca berlakunya slip disc seperti selalu angkat berat dengan postur badan yang tidak betul, pernah jatuh, berat badan berlebihan dan macam-macam lagi. Mostly kes slip disc tidak perlukan pembedahan. Doktor akan bagi ubat tahan sakit dan dalam masa yang sama perlu jalani physiotherapy untuk atasi masalah ni. 

Meh aina nak kongsikan pengalaman seorang ibu kepada 3 orang cahaya mata yang pernah alami slip disc dan bagaimana cara dia boleh kurangkan rasa sakit slip disc tu.

 

Puan Siti Roziana agak aktif ketika di universiti dahulu. Bola jaring, kayak dan aktiviti rekreasi lasak menjadi pilihan ketika itu. Pendek kata..jatuh terseliuh, lebam dan injured dah jadi perkara biasa untuk beliau. Akibatnya belakang mula rasa sakit hingga ke tapak kaki.

Pernah juga beliau pergi berurut kerana kecederaan yang beliau alami tetapi kerana tempat mengurut itu agak jauh dari Universiti itu sekali sahaja beliau ke sana. Dan beliau
 tahan rasa sakit itu kononnya tak mahu terlalu memikirkannya dan berharap ia akan baik sendiri suatu hari nanti

Tuntutan kerjaya beliau sebagai Jurutera Rangkaian memerlukan beliau banyak keluar pejabat dan pergi ke tempat pelanggan. Oleh kerana kerja beliau melibatkan pemasangan kabel, perkakasan IT dan computer..makanya kebanyakan barang itu beliau akan angkat sendiri selagi terdaya. Tanpa beliau sedari sakit itu datang semula. Paling ketara di bahagian belakang hinggalah ke tapak kaki. Berdenyut-denyut dan sungguh menyakitkan.

Jadi apabila beliau mula rasa sakit..beliau akan mula makan
 ubat tahan sakit yang diberikan doktor. Memang lega..namun ia hanya berkesan untuk sementara waktu..

Hendak dijadikan cerita, pada tahun 2013 sakit belakang beliau menjadi amat kronik. Sakit hingga beliau berjalan mengengkang ke hospital kerana terasa amat perit di bahagian pinggang, punggung dan kaki. Jika belaiu berjalan seperti orang normal, terasa seperti ada sesuatu mencucuk-cucuk belakang dan kaki beliau.
 
Suami cadangkan beliau untuk refer terus ke pakar Ortopedik kerana keadaan beliau yang amat merisaukan nya. Bila sesi soal jawab dengan pakar..pakar menegur beliau kerana membiarkan masalah sakit belakang beliau yang berlarutan tidak dirawat sehingga 9 tahun lamanya.Pelik juga katanya beliau boleh tahan sakit sebegitu..huhuhu..

Beliau menjalankan beberapa ujian dan hasil dari ujian MRI mendapati tulang L4 beliau telah terkeluar sedikit atau dalam istilahnya Slip Disc. Kata doctor itulah yang menjadi punca kepada sakit belakang beliau selama ini dan ia masih belum di tahap kritikal.

Beliau ditahan wad selama seminggu dan menjalani beberapa sesi fisioterapi dan ia mendatangkan sedikit kelegaan. Namun kata doktor, beliau tidak boleh terlalu lasak dan mengangkat benda berat kerana masalah slip disc beliau itu. Sedih mendengarnya kerana beliau sedar sebagai seorang pekerja/ ibu pasti banyak perkara yang akan terbatas nanti.

Disebabkan tuntutan kerja yang agak sibuk ketika itu, beliau tidak menumpukan proses penyembuhan fisioterapi yang telah dijadualkan doktor, namun beliau cuba ikhtiar dengan cara lain yang beliau rasa fleksibel dengan diri sendiri.

Beliau bertanyakan kepada rakan dan juga mencari di internet . Beliau lihat ramai orang bercerita tentang khasiat Vivix yang telah membantu ramai pesakit kronik untuk kembali sihat. Jadi tanpa berlengah lagi...tanpa berkira kira berapa harga sebotol Vivix itu beliau terus membeli sebotol Vivix dan juga GLA ( beliau consume serentak dengan Vivix kerana beliau turut mengalami masalah prolong period)

 

Awal ambilan beliau alami stage body adjustment
 yang teruk juga...pening kepala, tak sedap badan, rasa nak demam.. tapi beliau teruskan juga untuk habiskan sebotol.

Perubahan yang mula-mula beliau rasai, apabila Prolong Period beliau yang tak berhenti selama 6 bulan (dimana seiring dengan sakit slip disc) berhenti serta merta. (Prolong period ini tidak tahu apa puncanya kerana beliau disahkan tiada cyst dan fibroid oleh Doctor O&G.)

Perubahan ini turut disedari oleh suami. Katanya beliau nampak lebih sihat berbanding dulu dan tidak lagi mengadu sakit belakang setiap malam

Dan syukur pada anugerah yang tak terhingga dariNya yang beliau hamil anak yang ketiga. Beliau alami alahan diawal kehamilan namun tiada sakit pinggang /belakang yang teruk seperti dua kali kehamilan sebelum ini. Dengan asbab Vivix dan GLA, slip disc dan prolong period beliau sembuh. Badan rasa lebih sihat dan segar..malah sentiasa bertenaga.

Jadi, setiap penyakit yang Allah jadikan ada penwarnya kecuali MATI. Kita sebagai manusia digalakkan untuk terus berikhtiar selagi mampu.

Bagi mereka yang ada masalah slip disc boleh juga ikhtiar dengan ambil vivix disamping jumpa doktor dan juga lakukan physiotherapy. Ingat, vivix bukan ubat ye. Ia adalah supplement yang terbukti secara klinikal dapat meningkatkan tahap kesihatan kita.

Jika berminat dengan produk no satu dunia ni, boleh pm/whatsapp aina k. Atau boleh klik sahaja buy now di bawah untuk buat pembelian terus melalui website shaklee. Setiap pembelian dnegan aina akan diberikan konsultasi sepenuhnya sehingga anda mendapat kesan yang anda nak. InsyAllah..

 
FB : Aina Amin
FB Fanpage: Jom Sihat dan Cantik
Tel No: 013-9695362

Email: aina061@gmail.com
COD area: Indera Sempurna, Taman Selamat, Tanjung Api, Kampung Selamat, Tanjung Lumpur, Taman Gelora, Balok, UIA, Inderapura, HTAA dan sekitar Kuantan, Pahang.

Penghantaran ke seluruh negara melalui pos.

Disclaimer : Selepas Allah, Doktor paling kita hormat, percaya & wajib taat bulat-bulat. Doa kepada Allah & dapatkan nasihat Doktor. Dan ingat; Vivix ni Vitamin, bukan ubat. Walaupun ia terbukti secara saintifik menyihatkan badan, ia tidak berfungsi untuk merawat, menyembuh atau memulih penyakit kritikal. 

No comments:

Powered by Blogger.