Cara terbaik untuk mengawal penyakit hyrperthyroid daripada menjadi semakin teruk

Monday, February 06, 2017
Sebelum ni aina dah pernah cerita tentang penyakit thyroid ni kan? Ia merangkumi hyperthyroid dan juga hypothyroid. Kalau tak baca lagi boleh rujuk link ni.

Kali ni aina nak kongsikan kisah Puan Norhasnida ni yang telah disahkan menghidap penyakit hyperthyroid sejak tahun 1999 lagi.

Puan Norhasnida mengalami banyak komplikasi terpaksa ditanggung sejak menghidapi hyperthyroid ni. Hyperthyroid dalam setiap orang berbeza-beza. Bergantung kepada tahap keseriusannya. Sebab itu pentingnya untuk kita kawal penyakit ni.

 

Untuk puan Norhasnida atau panggilan manja Nieda, beliau mengalami maslaah rambut gugur yang sangat teruk dan terus botak. Nieda juga jadi sangta kurus disebabkan oleh penurunan berat badan yang mendadak kerana hormon yang tidak stabil, muka cengku g, period yang tidak teratur, slelau penat, bernafas sampai tercungap-cungap akibat degupan jantung yang terlalu laju.

Pada peringkat awal dulu, nieda memang tiada pilihan dan terpaksa bergantung sepenuhnya kepada ubat untuk masalah tiroid dan juga ubat untuk stabilkan degupan jantung. Bayangkan degup jantung nieda pernah melebihi 100 beat seminit dalam keadaan beliau duduk saja tanpa buat apa-apa aktiviti! Kalau keadaan ni dibiarkan, beliau mempunyai risiko tinggi mendapat kegagalan jantung sebab jantung bekerja lebih daripada yang sepatutnya.

Penyakit tiroid ni banyak menjadikan hidup nieda agak huru-hara. Pernah suatu malam tu Nieda ambil ubat untuk selsema dan asthma sebab beliau memang kena selsema teruk dah seminggu. 3 hari lepas kena selsema, beliau batuk pulak. Bila dah batuk maka bermulalah episod nak start kena asthma. So doktor bagi pulak ubat asthma. Sebelum tu kat klinik dah kena nebulizer dah. Ini kali pertama Nieda kena nebublizer semula selepas lebih kurang 3 tahun berjaya mengelak.

 

Lepas makan ubat-ubat tu, Nieda terus rasa menggigil. Jantung jadi laju... Allahuakhbar!. Ini lah masalah bagi mereka yang ada penyakit tiroid (hyperthyroid) ni. Walaupun penyakit tiroid (hyperthyroid) Nieda dah stabil tapi penyakit ini jenis yg kekal dengan kita seumur hidup tau. Sebab tu masih banyak hal berkaitan yang perlu dijaga rapi. Penyakit ini boleh berulang bila-bila masa saja dan dia datang tanpa sebarang signal pun. Jadi ada beberapa pantang-larang yang perlu dipatuhi oleh orang yang menghidap penyakit tiroid macam Nieda ni sebenarnya.

Bila jantung jadi laju, badan mula menggigil dan penat. So Nieda tidur awal malam tu. Pukul 5.00 pagi dah terbangun. Langsung tak boleh tidur sebab masih menggigil dan jantung masih laju. Tak selesa sungguh.

Akhirnya, Nieda buat keputusan untuk terus ambil megadose Vivix & NutriFeron. Lebih kurang 30 minit lepas tu, Nieda dah boleh rasa degup jantung semakin sekata & reda dan slow semula.

Orang yang hyperthyroid macam Nieda mempunyai sistem imun sangatlah tipis dan rapuh. Masa Nieda mula-mula kena hyperthyroid ni dulu, sakit, demam, selsema tu memang jadi rutin lah. 2 atau 3 bulan sekali mesti kena. Itu belum termasuk dengan alahan yang macam-macam tu. Alahan dengan seafood, dengan cahaya matahari lah. Nieda dulu tak boleh kena cahaya matahari lebih-lebih tau. Kalau kena, confirmed lepas tu mata akan jadi merah yg teruk dan bengkak sampaikan terpaksa dapatkan rawatan khas daripada pakar mata masa tu. Kalau makan seafood pulak habis gatal sana sini. Bibir pun jadi bengkak.

 

Kalau kena gigit dengan serangga sikit pun boleh jadi bengkak-bengkak yang teruk sampai berminggu-minggu menanggung. Semuanya berubah sekelip mata bila Nieda disahkan menghidap hyperthyroid. Sistem pertahanan badan beliau roboh. Askar-askar yg menjaga benteng semuanya tewas.

Lama-lama bila Nieda kenal Shaklee, Nieda start amalkan pengambilan suplemen. Antaranya Vitamin C, B-Complex, Ostematrix, ESP & Vivix. ini antara yang paling konsisten Nieda ambil.

Selain daripada semua tu Nieda jugak ambil NutriFeron. NutriFeron ini lah yang bantu bangunkan benteng pertahanan badan Nieda dan bantu kukuhkan balik sistem imun.

Nieda bersyukur sangat sebab kenal Shaklee. Dengan izin Allah, kini Nieda tidak bergantung sepenuhnya kepada ubatan. Dan yang paling penting penyakit hyperthyroid Nieda kini terkawal. 

Kalau korang nak tahu, Nieda juga pernah terpaksa jalani 4 kali pembedahan untuk buang breast lump. Setiap 2 tahun lump tu akan berulang dan setiap kali tu lah Nieda terpaksa lalui pembedahan untuk buang dan ultrasound yang beliau buat pada tahun 2014 menunjukkan masih banyak lagi ketulan yang berpotensi untuk menjadi lump tapi Alhamdulillah sekarang semuanya hilang.

Sekarang Nieda dah lebih sihat, bacaan TSH, T3 & T4 Nieda juga dah lama stabil, asthma pun dah jarang sangat menyerang, tiada lagi alahan kecuali pada habuk, kepala yang dulunya botak pun dah dipenuhi dengan rambut semula dan berat badan pun dah ideal. Tak lagi kurus kering macam dulu dan beliau juga dah tak perlu keluar masuk bilik bedah untuk buang breast lump lagi.

Alhamdulillah, sebaik-baik penyembuh hanyalah Allah yang mampu berikan. Tapi kita manusia kena la berikhtiar untuk tingkatkan tahap kesihatan kita kan? Jadi bagi mereka yang ada masalah yang sama macam Nieda, boleh cuba ikhtiar dengan set supplement Shaklee disamping menerima rawatan doktor. Ingat, supplement shaklee hanyalah cara untuk kita ikhtiar kawal penyakit, bukan untuk merawat. 

Jika berminat dengan supplement no 1 di dunia ni, boleh pm/whatsapp aina. Atau boleh juga beli terus melalui website shaklee dengan klik butang buy now. Setiap pembelian akan disertakan sekali dengan konsultasi sepenuhnya sehingga korang dapat kesan yang korang inginkan insyaAllah.

 
FB : Aina Amin
FB Fanpage: Jom Sihat dan Cantik
Tel No: 013-9695362

Email: aina061@gmail.com
COD area: Indera Sempurna, Taman Selamat, Tanjung Api, Kampung Selamat, Tanjung Lumpur, Taman Gelora, Balok, UIA, Inderapura, HTAA dan sekitar Kuantan, Pahang.

Penghantaran ke seluruh negara melalui pos.

Disclaimer : Selepas Allah, Doktor paling kita hormat, percaya & wajib taat bulat-bulat. Doa kepada Allah & dapatkan nasihat Doktor. Dan ingat; Vivix ni Vitamin, bukan ubat. Walaupun ia terbukti secara saintifik menyihatkan badan, ia tidak berfungsi untuk merawat, menyembuh atau memulih penyakit kritikal. 


No comments:

Powered by Blogger.