Cara Turunkan Kolestrol Untuk Elak Strok dan Sakit Jantung

Thursday, January 05, 2017
Strok dan sakit jantung adalah antara silent killer di Malaysia. Ia tiada tanda-tanda awal yang obvious. Boleh kena bila-bila masa je. Di Malaysia, lebih ramai orang mati kerana serangan jantung berbanding kanser. Sekitar 9% atau 4000 daripada 50,000 pesakit di hospital kerajaan meninggal akibat serangan jantung pada tahun 2004 berbanding dengan kematian akibat kanser sebanyak 4%. Antara sebab utama yang mengundang kepada strok dan sakit jantung adalah paras kolestrol yang tinggi.



Kolestrol boleh didapati melalui dua cara; 1) makanan daripada sumber haiwan dan 2) dihasilkan oleh badan kita sendiri. Hati kita adalah organ yang bertanggungjawab untuk hasilkan kolestrol. Semakin banyak makanan berlemak kita ambil, semakin tinggi kolestrol akan dihasilkan di hati kita.

Jadi sangat penting untuk kita sentiasa pantau paras kolestrol dalam darah kita untuk elak penyakit kronik seperti sakit jantung dan strok. Antara supplement yang aina boleh cadangkan ialah:

1) Vivix

Kajian mengenai kebaikan resveratrol telah banyak dijalankan. French Paradox adalah salah satu faktor para saintis mula megkaji kesan resveratrol terhadap kesihatan jantung. French Paradox adalah pemerhatian terhadap orang French suka amalkan diet tinggi lemak tapi dalam masa yang sama kadar orang French kena sakit jantung adalah rendah. Ini adalah kerana orang French suka minum red wine (salah satu sumber resveratrol).

Tapi kita orang Islam nakkan juga kebaikan resveratrol ni kan? Haa.. Mudah je. Ambil la vivix. Vivix bukan sahaja ada resveratrol tapi ada gabungan 15 jenis polyphenol. Jadi kesannya 10x lebih hebat daripada ambil resveratrol semata2. Kalau baca kebaikan resveratrol tu, kali je dengan 10 kehebatan dia. Satu hari satu sudu kecil je tau. Yang penting, vivix ni HALALAN TOYYIBAN! jadi, kalau nak rasa kesan best lepas ambil resveratrol, meh beli vivix.

Antara kelebihan vivix ia mengurangkan keradangan, menurunkan paras kolestrol jahat, dan mengurangkan risiko pembekuan darah yang boleh menyebabkan strok dan sakit jantung.

 

 

2) Omega Guard

Omega guard adalah minyak ikan tulen yang mengandungi lebih 90% omega-3. Semua orang sudah ketahui kaitan antara omega-3 dan kolestrol di mana ia mampu menurunkan paras kolestrol dalam darah. 

Satu kajian terhadap satu populasi menunjukkan pengambilan omega-3 dalam diet harian (tertuama daripada ikan) dapat membantu mengurangkan risiko strok yang disebabkan oleh palk yang terbentuk di salur darah atau pembentukan darah beku yang akhirnya di bawa ke otak. Omeg-3 juga mempunyai sifat antioksida yang membantu melindungi salur darah.

 
 

3) Phytocol-ST

Sterol dan stanol yang wujud secara semulajadi dalam tumbuhan, buahan, sayuran dan bijirin telah terbukti dalam banyak kajian mampu menurunkan kolestrol jahat. Ia bertindak dengan menghalang penyerapan kolestrol dalam usus kerana stenol dan stanol mempunyai struktur yang sama seperti kolestrol. Phytocol-ST membekalkan 2,000mg sterol dan stanol tumbuhan setiap hari. 
 
 
 

Ramai yang sudah berjaya turunkan paras kolestrol dengan bantuan supplement Shaklee. Di samping pengambilan supplement, diet juga kita wajib jaga dan sentiasa amalkan gaya hidup yang sihat. Nak dapatkan set turunkan kolestrol boleh direct pm/whatsapp aina atau anda juga boleh klik link di bawah dan beli directly melalui Shaklee. Setiap pembelian daripada aina akan mendapat konsultasi cara makan, tips diet seimbang dan macam-macam lagi! Jadi, jangan tunggu lama-lama. Sayangi badan anda dan marilah kita kawal paras kolestrol dalam badan kita.

 

FB : Aina Amin
FB Fanpage: Jom Sihat dan Cantik
Tel No: 013-9695362

Email: aina061@gmail.com
COD area: Indera Sempurna, Taman Selamat, Tanjung Api, Kampung Selamat, Tanjung Lumpur, Taman Gelora, Balok, UIA, Inderapura, HTAA dan sekitar Kuantan, Pahang.

Penghantaran ke seluruh negara melalui pos.


No comments:

Powered by Blogger.