Cara Rawat atau Menurunkan Risiko Kanser Payudara

Assalamu'alaikum..

Kanser payudara adalah antara pembunuh no satu wanita. Makcik aina sendiri meninggal dunia kerana penyakit kanser payudara. Sepupu aina juga pernah didiagnos dengan kanser payudara tahap 1. Secara umumnya, kanser berlaku apabila sel menjadi tidak normal dan mula membahagi secara tidak terkawal.



Kebanyakkan ketumbuhan atau tumor di payudara (sehingga 80%) adalah bersifat benigna di mana ia tidak mengancam nyawa. Kanser payudara pula merupakan tumor malignan yang membentuk daripada sel-sel dalam payudara yang membahagi di luar kawalan, mula menyerang dan merosakkan sel-sel dalam payudara. Sel kanser juga boleh terpisah daripada tumor yang asal dan memasuki aliran darah atau sistem limfa dan merebak ke kawasan tubuh yang lain. Perebakan kanser sebegini dikenali sebagai metastasi.

Antara faktor-faktor yang menyebabkan berlakunya sel menajdi tidak normal adalah:

- Pemakanan : terlampau banyak proses food
- Pencemaran 
- Amalan gaya hidup yang kurang aktif.
- Tekanan hidup
- Terdedah kepada bahan kimia

Jadi dalam list di atas ni, ada tak yang selalu kita buat? Kalau ada, maka berhati-hatilah. Nasihat aina, banyakkan makan makanan yang mempunyai kandungan antioksida yang tinggi. Seperti buahan citrus, sayuran yang bewarna, buah beri dan sebagainya. Kurangkan pengambilan GULA dalam diet harian kerana gula selain daripada meningkatkan risiko diabetes, tetapi ia juga antara 'makanan' sel kanser.

Makanan tambahan terbaik sudah semestinya vitamin A.C dan E. Ketiga-tiga vitamin antioksidan yang melawan radikal bebas dalam badan dan juga melindungi sel-sel daripada rosak. Untuk kesan yang lebih baik, aina suggest ambil lah vivix. Bagi mereka yang sudah didiagnos dengan kanser payudara, pasti akan rasa down dan merasakan dunia macam nak kiamat dah kan? Jadi, aina memang akan syorkan ambil vivix. Melabur sedikit untuk kesihatan kita.

Kenapa mesti vivix? Vivix ni bukan sahaja tinggi kandungan antioksidan, tetapi ia juga mempunyai kandungan resveratrol yang tinggi. Kenapa pentinganya resveratrol dalam melawan sel kanser?


Melalui gambar di atas menunjukkan terdapat satu kajian membuktikan resveratrol bukan sahaja dapat merencatkan pertumbuhan sel kanser, malah ia menggalakkan proses apoptosis (pemusnahan sel-sel kanser). Dan kalau korang nak tahu, banyak dah kajian yang hubungkaitkan resveratrol dan kanser sel ni. Aina bagi beberapa jurnal untuk rujukan anda:


Dan banyak lagi kajian-kajian mengenai kepentingan resveratrol dalam mencegah atau memabntu dalam rawatan kanser. Aina pernah terangkan secara terperinci juga di sini.


Jadi, jika anda mempunyai bajet yang lebih, instead of beli gajet atau barang-barang yang bukanlah suatu keperluan, apa kata beli vivix ni. Ternyata terbukti dalam kajian klinikal ia mampu melindungi dan baikpulih sel yang rosak akibat daripada stress dan radikal bebas. Nak sihat itu memang mahal tetapi once dah sakit, kos rawatan laaaggiiii mahal. Dan bila dah sakit, duit macam dah kurang value dah. Betul tak?

Jom tengok beberapa testimoni mereka yang berjaya melawan sel-sel kanser payudara selepas mengamalkan vivix.




Berapa harga sebotol vivix? Tak mahal pun tau. Tak sampai beribu pun. Harga dia lebih murah jika nak dibandingkan dengan kesan yang kita dapat lepas amalkan vivix. Nak tahu berapa? Kena la roger aina,hehe. Cegah sebelum kena!

FB : Aina Amin
FB Fanpage: Jom Sihat dan Cantik
Tel No: 013-9695362


Email: aina061@gmail.com
COD area: Indera Sempurna, Taman Selamat, Tanjung Api, Kampung Selamat, Tanjung Lumpur, Taman Gelora, Balok, UIA, Inderapura, HTAA dan sekitar Kuantan, Pahang.

Penghantaran ke seluruh negara melalui pos.


No comments:

Powered by Blogger.