Cara Mengurangkan Kesakitan Arthritis Sampai Susah Nak Solat

Thursday, October 20, 2016
Assalamu'alaikum..

Siapa pernah dengar peyakit arthritis? Bila sebut arthritis ni benda apa sebenarnya? Kita selalu kan dengar orantua yang sakit lutut sampai susah nak solat dan terpaksa duduk atas kerusi. Kemungkinan besar itu pun salah satu masalah arthritis. Arthritis adalah istilah perubatan yang bermaksud keradangan pada sendi. Perkataan 'arthro' bermaksud penghubung atau sendi manakala 'itis' bermaksud keradangan. Terdapat beberapa penyakit yang tergolong dalam kumpulan artrhitis ni seperti gout, osteoarthritis dan rheumatoid artrhitis.
Pernah tak tengok orang yang ada masalah arthritis, macam mana rupe bentuk jari mereka yang bengkok atau yang pernah kena gout sanpai nak berjalan pun gak mampu. Terpaksa merangkak. Tengok pun rasa terseksa kan?

Jadi macam mana nak atasi masalah keradangan pada sendi ni?

Terdapat beberapa supplement yang dapat membantu mengurangkan masalah arthritis ni. Kat sini aina senaraikan beberapa supplement yang dapat membantu dengan masalah arthritis ni:

1) Omega guard

Omega guard kaya dengan omega -3 (EPA dan DHA) yang bertindak sebagai anti-radang. Tadi dah explain kan masalah arthritis adalah berlaku keradangan pada sendi. Jadi, omega guard bertindak sebagai anti-radang. Satu kajian yang telah dilakukan oleh Dr. Joel M. Kremer dan rakan-rakan dari Albany Medical School, EPA telah diberikan kepada pesakit arthritis selama 14 minggu. Daripada pemerhatian mereka, symptom arthritis seperti bengkak, kekuatan cengkaman, kelembutan sendi improved sebanyak 50%!

2) GLA

GLA atau omega-6 diperlukan bersama omega 3 dalam badan kita untuk pastikan sistem dalam badan bekerja dengan lebih baik. Terdapat beberapa kajian menunjukkan pesakit arthritis mempunyai level enzim yang diperlukan untuk menukarkan minyak sayuran kepada GLA. Mengambil GLA directly dapat membantu badan mendapat keperluan GLA yang mencukupi dan membantu masalah keradangan.

3) Ostematrix
Ostematrix mengandungi calcium, magnesium dan vitamin D yang membantu untuk menguatkan tulang dan dapat mengelakkan masalah osteoporosis. Ketahuilah, jika anda mempunyai masalah osteoporosis dan arthritis dalam masa yang sama, ia ibarat sudah jatuh ditimpa tangga. Jadi, jagalah tulang anda dari sekarang.

4) Vivix

Vivix mempunyai kandungan antioksidan dan resveratrol yang tinggi yang bertindak melindungi dan baiki sel. Sel mengandungi polyunsaturated oils. Radikal bebas boleh menyerang minyak politaktepu ini. Bila sel dalam sendi sihat, ia dapat bekerja dengan lebih baik.

Dan yang paling penting, minum air masak sekurang-kurangnya 8 gelas sehari. Dan seharusnya minum air yang sudah ditapis. Kerana air paip mempunyai kandungan klorin dan logam berat yang tinggi yang boleh membebankan pesakit arthritis terutama gout yang mempunyi masalah uric acid yang tinggi. Tujuan utama pesakit arthritis adalah untuk flush out kesemua 'elemen-elemen' yang tidak diperlukan punca penyakit seperti gout yang mempunyai masalah uric acid yang tinggi. Jadi, menambahkan beban dengan minum minuman dicemari dengan bahan kimia lain adalah perkara yang perlu dielakkan. Minum air yag telah ditapis membantu untuk flush out uric acid daripada badan kita.
p/s : Jika anda tercari-cari penapis air yang portable dan harga mampu milik(tak sampai seribu pun), boleh baca sini.

Ada juga beberapa perkara yang anda boleh lakukan untuk kurangkan kesakitan akibat arthritis:

1) kurangkan berat badan yang berlebihan
2) sentiasa tinggikan kaki ketika tidur
3) Cuba kurangkan pergerakan pada sendi yang sakit.
4) Jangan sapu minyak panas atau letak ais pada kawasan yang sakit.

Dan yang paling penting, jangan lupa jumpa doktor untuk dapatkan rawatan. Anda perlu ingat bahawa supplement hanya dapat membantu mengurangkan simptom, bukan merawat.

Perlu ke makan semua supplement tu? Haa..kontek aina dulu untuk dapatkan konsultasi lebih pasal supplement mana yang anda perlu dan tak perlu. Tidak semestinya harus ambil kesemua skali. Semua bergantung kepada anda.

Tunggu apa lagi? Jangan biarkan kesakitan terus belenggu anda. Dapatkan supplement terbaik dunia dengan hubungi aina sekarang k.



FB : Aina Amin
FB Fanpage: Jom Sihat dan Cantik
Tel No: 013-9695362


Email: aina061@gmail.com
COD area: Indera Sempurna, Taman Selamat, Tanjung Api, Kampung Selamat, Tanjung Lumpur, Taman Gelora, Balok, UIA, Inderapura, HTAA dan sekitar Kuantan, Pahang.

Penghantaran ke seluruh negara melalui pos.



No comments:

Powered by Blogger.