Bagaimana Resveratrol Dalam Vivix Cegah Kanser Daripada Berulang

Wednesday, September 21, 2016
Assalamu'alaikum..

Hari ini lepas cod barang, aina borak dengan seorang rakan sekolah aina dulu. Punya la lama tak jumpa. Bila update cerita semua baru tahu yang mak kawan aina ni diagnosed with uterine cancer. Allahuakbar..dah operate buang rahim dan sekarang tengah undergo chemotherapy. Penyakit kanser sekarang dah biasa sangat kita dengar kan? Even my late co-supervisor time aina buat master dulu pun meninggal dunia sebab kanser juga. Jadi, aina nak share sikit ilmu yang aina belajar dulu macam mana kanser boleh terjadi dan macam mana vivix dapat membantu untuk cegah kanser daripada berulang.


Bagaimana Kanser Boleh Terjadi?

Kanser boleh terjadi di mana-mana bahagian dalam badan kita. Kanser terjadi apabila sel-sel di bahagian badan tertentu mula membahagi di luar kawalan. Pembahagian sel kanser berbeza dengan sel yang normal. Sel kanser tidak mati, sebaliknya akanterus berkembang dan membentuk sel baru yang tidak normal.

Secara normalnya, sel manusia membesar dan membahagi untuk membentuk sel baru yang diperlukan oleh badan untuk menggantikan sel-sel yang rosak atau mati. Manakala sel kanser akan membahagi dan tumbuh tanpa henti. Lebihan sel abnormal ni lama-lama akan membentuk ketumbuhan atau tumor.

Bagaimana Vivix membantu Mencegah Sel Kanser?

Melalui bertahun-tahun kajian, Vivix terbukti berkesan dalam menangani 4 mekanisme utama yang terlibat dalam proses penuaan sel:

1) Kerosakan DNA - Vivix memelihara dan memulihara kerosakan DNA
2) Pengawal Genetik - Memberi impak positif terhadap pengawal genetik dan seterusnya melambatkan proses penuaan.
3) Tenaga Selular Semakin Berkurangan - Ramuan vivix mampu merangsang biogenesis mitochondria atau pusat janakuasa tenaga dalam sel.
4) Peningkatan Protein AGE - Ramuan khas vivix 10 kali lebih berkuasa berbanding supplement resveratrol sahaja dalam memperlahankan pembentukan protein AGE.



Kajian mengenai resveratrol terhadap kesihatan dan juga anti-penuaan telah banyak diterbitkan termasuk beberapa kajian yang dijalankan oleh Harvard University, National Institute of Aging, National Cancer Institue dan banyak lagi. Antara kajian-kajian mengenai resveratrol, terdapat kajian yang membuktikan resveratrol mampu menghalang atau menghentikan sel kanser daripada terus merebak.

And you know what? Resveratrol adalah antara kandungan utama vivix bersama beberapa campuran polifenol yang menjadikan ia lebih berkuasa!

Antara penyelidikan terkini kaitan antara resveratrol dan kanser





Bagaimana Resveratrol Bertindak?

Kajian menunjukkan resveratrol mampu menembusi ke dalam kawasan nucleus sel, dan membantu DNA untuk baikpulih semula selepas rosak akibat radikal bebas (punca terjadinya pertumbuhan sel kanser).

Dalam kajian lain, sifat resveratrol yang anti-radang membantu merencatkan sesetengah enzim yang bertanggungkawab dalam pertumbuhan tumor. Ia juga bantu dalam merencatkan pembahagian sel kanser dan sekaligus mengurangkan pertumbuhan sel kanser.

Selain daripada pencegahan kanser, terdapat juga kajian yang menunjukkan fungsi resveratrol yang membantu dengan rawatan kanser secara conventional. Ia membantu dalam:

1) Chemo-sensitizer - membantu badan kita daripada resistance terhadap rawatan kimoterapi.

2) Radiation-sensitizer - buatkan sel kanser lebih terdedah kepada rawatan radiasi.

Dalam poin kedua, terdapat kajian terkini (klik : sumber) yang dijalankan di University of Missouri, di mana sel melanoma lebih cenderung kepada rawatan radiasi bila dirawat bersama resveratrol. Bila dirawat dengan resveratrol sahaja, hampir 44% sel kanser mengalami apoptosis atau sel kanser mati.

Jadi, dengan kombinasi resveratrol dan rawatan radiasi, sel tumor mengalami apoptosis meningkat sehingga 65%!

Jadi, kesimpulannya vivix ni bukan sahaja mampu melambatkan proses penuaan, malah dapat mencegah diri kita daripada kanser. Malah, membantu juga untuk merawat kanser! Jadi, nasihat aina, selain daripada mendapat rawatan conventional seperti kimoterapi, rawatan radiasi dan pembedahan, kita ikhtiarkan juga dengan pengambilan supplement. (Tapi of course, sebelum ambil apa-apa supplement, rujuk dulu dengan doktor anda). InsyaAllah, vivix dapat membantu anda! Nak cuba? Boleh hubungi aina dan kita cerita lebih dalam lagi pasal vivix ni k. 

Doakan juga semoga ibu kawan aina cepat sembuh ye...amiinn...=)

FB : Aina Amin
FB Fanpage: Jom Sihat dan Cantik
Tel No: 013-9695362
Email: aina061@gmail.com
COD area: Indera Sempurna, Taman Selamat, Tanjung Api, Kampung Selamat, Tanjung Lumpur, Taman Gelora, Balok, UIA, Inderapura, HTAA dan sekitar Kuantan, Pahang.

Penghantaran ke seluruh negara melalui pos.

2 comments:

  1. risaunya kalau dgq sakit berkaitan kanser nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan? Makcik saya meninggal sebab breast cancer. Ada sepupu pun baru diagnosed dengan breast cancer,huhu. Bahaya kanser ni, akalu stage awal2 susah kadang2 takde symptom pun. Tu yang kita tak perasan. Bila dah diagnos, selalunya dah tahap 4 atau end-stage.

      Delete

Powered by Blogger.